Υλικά
Για το ταψί:
7 φύλλα κρούστας
300 γρ. ΚΑΤΑΪΦΙ KANAKI
250 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα γαλακτομπούρεκο:
1 ½ λίτρο γάλα φρέσκο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλούδα λεμονιού ακέρωτη
6 μεγάλα αβγά
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 150 γρ. στο σύνολο του ότι από τα δύο θέλετε)
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
100 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
700 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
ξύλο κανέλας
μισό μικρό λεμόνι
Προετοιμασία - Βήματα
Για την κρέμα για το γαλακτομπούρεκο με καταΐφι:
Κρατάμε 1 φλ. από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο με τη μισή ζάχαρη και την φλούδα λεμόνι σε κατσαρόλα.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και να αρωματιστεί.
Σε μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα αυγά, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το αλάτι και με σύρμα δυνατά ή με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να σπάσουν τα αυγά, ομογενοποιώντας το μείγμα.
Προσθέτουμε το 1 φλ. κρύο γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε το μείγμα.
Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και πάντα χτυπώντας με το σύρμα, το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών να αραιώσει και να ζεσταθούν ελαφρά τα αυγά.
Όλο μαζί το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά ωσότου δέσει ελαφρά η κρέμα.
Περίπου 1,5 με 2 λεπτά την βράζουμε από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αφού δέσει αφαιρούμε την φλούδα και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο.
Απαλά ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα.
Γαλακτομπούρεκο, στήσιμο:
Ανοίγουμε με τα δάχτυλα -ξαίνουμε- το καταΐφι να αφρατέψει.
Σε στρογγυλό βουτυρωμένο βαθύ ταψί 36 εκ. στρώνουμε το μισό καταΐφι ραντίζοντας το με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Στρώνουμε από πάνω τα 4 φύλλα κρούστας ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με αρκετό λιωμένο βούτυρο. Τα φύλλα πρέπει να καλύπτουν τα πλαϊνάτου ταψιού.
Αδειάζουμε με προσοχή και στρώνουμε την κρέμα στα φύλλα.
Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα.
Στρώνουμε από πάνω 1-1 τα βουτυρωμένα φύλλα (3) μπήγοντας τις άκρες τους στα πλάγια με μια σπάτουλα.
Χαράζουμε την επιφάνεια των φύλλων κρούστας σε παράλληλες λωρίδες 5 με 6 εκ.
Απλώνουμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο κανταΐφι στρώνοντας το αφράτα.
Ξανά χαράζουμε απαλά το γαλακτομπούρεκο καταΐφι με κοφτερό μαχαίρι ώστε να κοπεί και το καταΐφι, με προσοχή να μην βγει η κρέμα στην επιφάνεια γιατί στο ψήσιμο θα καεί και θα χαλάσει η όψη του γλυκού.
Ζεσταίνουμε να κάψει καλά το υπόλοιπο βούτυρο και περιχύνουμε πρώτα τις γωνίες και τις χαρακιές.
Ραντίζουμε πεταχτά με τα δάχτυλα με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια.
Γαλακτομπούρεκο, ψήσιμο:
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο με καταΐφι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 με 180°C βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά τα φύλλα και να ξεκολλάει ολόκληρο το γλυκό από το ταψί.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 2 με 3 λεπτά και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με χλιαρό προς κρύο σιρόπι.
Αφού ρίξουμε το μισό σιρόπι περιμένουμε λίγα λεπτά και έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να τραβήξουν τα φύλλα το σιρόπι τους κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.
Αν το κόψετε ζεστό πριν προλάβει να απορροφήσει, τότε το σιρόπι θα μαζευτεί στον πάτο του ταψιού και τα κάτω φύλλα θα μουλιάσουν και το ταψί θα γεμίσει υγρά.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγο τη ζάχαρη να μουλιάσει.
Ανακατεύουμε να λιώσει.
Από την ώρα που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμε ξανά.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι 6 με 8 λεπτά. Να γίνει παχύ.
Αφαιρούμε το λεμόνι και την κανέλα και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το σιρόπι.