shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Μανιταρόπιτα με Καπνιστό Χοιρινό
Ladle.png

Μανιταρόπιτα με Καπνιστό Χοιρινό

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ KANAKI
150 γρ. καπνιστό χοιρινό
½ κούπα αποξηραμένα μανιτάρια
½ κιλό λευκά μανιτάρια
½ κιλό μανιτάρια πλευρώτους
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
½ πράσο
1 χούφτα baby σπανάκι
½ ματσάκι μαϊντανό
2 κρεμμύδια ξερά
2 φρέσκα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
τυρί τριμμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Προετοιμασία - Βήματα

Στρώνουμε τα φύλλα σε μια φόρμα του κέικ αλείφοντας ενδιάμεσα το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Πατάμε καλά να πάρουν το σχήμα της φόρμας.

Κόβουμε τα περισσευούμενα από τις άκρες και ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα αποξηραμένα μανιτάρια, το καπνιστό χοιρινό, δεντρολίβανο (μόνο τα φύλλα), λίγο αλάτι, αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες, τα πλευρώτους σε μακρόστενες λωρίδες, τα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές φέτες.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, μισό πράσο ψιλοκομμένο και λίγο αλάτι. Όταν ετοιμαστούν τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε τα μανιτάρια και λίγο αλάτι.

Όταν είναι έτοιμη η κρέμα, βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο και την χτυπάμε με ραβδομπλέντερ.

Ρίχνουμε την κρέμα και τα κρεμμύδια στο τηγάνι με τα μανιτάρια.

Σβήνουμε την εστία και βάζουμε το σπανάκι, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια σε πολύ λεπτές ροδέλες, το μαϊντανό λεπτοκομμένο, καπνιστό χοιρινό σε λεπτές φέτες και το τυρί. Ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε τη βάση της πίτας από την φόρμα, την μεταφέρουμε σε ταψί και αδειάζουμε τη γέμιση.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί ακόμα και ψήνουμε στο φούρνο στους 160°C, με πάνω-κάτω αντίσταση, χωρίς αέρα για περίπου 25 λεπτά.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε ο Γιάννης Αποστολάκης.