top of page
shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Νηστίσιμα Studel με Λάχανα
Ladle.png

Νηστίσιμα Studel με Λάχανα

Υλικά

1 συσκευασία Φρέσκο Φύλλο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ KANAKI
½ λάχανο λευκό
½ λάχανο μωβ
150 γρ. πλιγούρι
1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
2 κ.σ. σουσάμι
2 κ.σ. ζάχαρη
3 κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη γέμιση) + επιπλέον για τα φύλλα
Αλάτι
Νερό για το κλείσιμο του στρούντελ

Προετοιμασία - Βήματα

Προετοιμασία της γέμισης:
Σοτάρισμα κρεμμυδιών: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες (κυδωνάτα) και τα προσθέτουμε. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.

Καραμέλωμα: Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Προετοιμασία λάχανων: Κόβουμε τα λάχανα σε λεπτές λωρίδες, αφαιρώντας τις σκληρές ρίζες.

Μάρασμα λαχάνων: Προσθέτουμε τα λάχανα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καπάκι, αφήνοντάς τα να αχνιστούν με τους ατμούς τους. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους, αλλά χωρίς να μαλακώσουν τελείως.

Προσθήκη μπαχαρικών: Ρίχνουμε τους σπόρους κόλιανδρου, την καπνιστή πάπρικα, το σουσάμι και αλάτι.

Πλιγούρι: Προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να απορροφήσει τα υγρά της γέμισης.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα φύλλα.

Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:

Προετοιμασία φύλλων: Χρησιμοποιούμε 2 φύλλα για κάθε στρούντελ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνουμε το άλειμμα.

Γέμιση: Βάζουμε μια ποσότητα γέμισης στο κέντρο των φύλλων, αφήνοντας περιθώριο στις άκρες.

Κλείσιμο: Διπλώνουμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα, αλείφουμε με ελαιόλαδο και τυλίγουμε σε ρολό. Κλείνουμε την άκρη με λίγο νερό.

Χαράξεις: Κάνουμε 3 μικρές κάθετες τομές στην επιφάνεια του στρούντελ για να διαφεύγουν οι ατμοί.

Ψήσιμο: Τοποθετούμε τα στρούντελ σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C (μόνο κάτω αντίσταση) μέχρι να γίνουν τραγανά.

Επαλείψεις με ελαιόλαδο: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο 3 φορές: στην αρχή, στη μέση του χρόνου και 10 λεπτά πριν τα βγάλουμε.

Ξεκούραση: Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία πριν τα σερβίρουμε.

Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε ο Γιάννης Αποστολάκης.

bottom of page