top of page
shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Παραδοσιακό Καταΐφι
Ladle.png

Παραδοσιακό Καταΐφι

Υλικά

450 γρ. ΚΑΤΑΪΦΙ KANAKI
300 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 κ.γ. κανέλα (κοφτό)
2-3 πρέζες γαρίφαλο
300 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:
3 φλ. ζάχαρη
2½ φλ. νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι
φλούδα λεμονιού

Για το γαρνίρισμα:
λίγα ψιλοκομμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης

Προετοιμασία - Βήματα

Πρώτα ανοίγουμε το ΚΑΤΑΪΦΙ και το αφρατεύουμε με τα δάχτυλα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα καρύδια, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Ανακατεύουμε.

Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 12 ίσα μέρη για να φτιάξουμε 12 ρολάκια ΚΑΤΑΪΦΙ. Μπορείτε να φτιάξετε τα ρολάκια μικρά για να βγουν περισσότερα.

Πώς τυλίγω το ΚΑΤΑΪΦΙ:
Παίρνουμε μια ποσότητα από Φύλλο ΚΑΤΑΪΦΙ και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα. Πιάνουμε την άκρη στη χούφτα μας και ακουμπάμε πάνω 1 κουταλιά γέμιση καρύδι και το τυλίγουμε στη παλάμη μας. Φροντίζουμε να σφραγίσουμε τα πλαϊνά με τα δάχτυλα.

Όμοια φτιάχνουμε όλα τα ρολάκια και τα ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί κοντά κοντά το ένα στο άλλο.

Περιχύνουμε τα ΚΑΤΑΪΦΙΑ σιγά σιγά με το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι. Φροντίζουμε να βουτυρωθούν καλά στην ένωση τους εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, για περίπου 1 ώρα και 15΄ να ροδίσουν καλά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Αφού ροδίσει πολύ καλά ολόγυρα και όταν κουνάς το ταψί κουνιούνται όλα τα ΚΑΤΑΪΦΙΑ, δείγμα ότι ξεροψήθηκαν, τότε το βγάζουμε στον πάγκο και με μια κουτάλα σιγά σιγά περιχύνουμε όλα τα ρολάκια με το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε τα ΚΑΤΑΪΦΙΑ να σταθούν και να κρυώσουν τελείως στο ταψί. Όλα τα γλυκά ταψιού είναι καλό να μένουν μια ολόκληρη νύχτα για να ρουφήξουν καλά το σιρόπι.

Για το σιρόπι:
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα. Ανακατεύουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει το σορόπι. Βράζουμε για 3-4′ και στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και να πέσει ζεστό πάνω στο καυτό ΚΑΤΑΪΦΙ λίγο λίγο.

Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το link -->

bottom of page