shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Σπανακόπιτα της Γιαγιάς
Ladle.png

Σπανακόπιτα της Γιαγιάς

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ KANAKI
1 1/2 κιλό σπανάκι
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
ή 2 κρεμμυδάκια και 3 πράσα
3/4 του κιλού φέτα τρίμμα
2-3 χτυπημένα αβγά
αλάτι -πιπέρι
ψιλοκομμένος άνηθος
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Προετοιμασία - Βήματα

Πλύνετε καλά το σπανάκι και ψιλοκόψτε το. Προσθέστε μία κουταλιά σούπας αλάτι και τρίψτε το σπανάκι με τα χέρια σας. Αφήστε το στο αλάτι για μία ώρα και κατόπιν στραγγίστε το καλά. Προσθέστε 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη φέτα σε μικρά κομμάτια (αν δεν είναι τρίμμα), τα αβγά, τον άνηθο, το αλάτι (προσοχή μήπως είναι αλμυρή η φέτα) και το πιπέρι. Φτιάξτε την πίτα σύμφωνα με τις οδηγίες και ψήστε την σε μέτριο φούρνο για 40-45 λεπτά. Αφήστε την να κρυώσει, και κατόπιν κόψτε την.

Για να φτιάξετε Πίτα σε ορθογώνιο ταψί:
Αλείφετε με ελαιόλαδο το εσωτερικό και τα τοιχώματα του ταψιού. Ανοίγετε τα φύλλα και στρώνετε τα μισά, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Αδειάζετε τη γέμιση, αφήνοντας τα μέσα φύλλα να προεξέχουν από το ταψί, και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα, αλείφοντας και αυτά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Τυλίξτε τις άκρες του φύλλου, που περισσεύουν γύρω- γύρω στρίβοντάς τες ελαφρά. Χαράζετε την επιφάνεια σε μερίδες, χτυπάτε 1 αβγό και αλείφετε με αυτό το τελευταίο φύλλο.

Μια συνταγή από την KANAKI.