shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Χωριάτικη Πίτα με Πράσα, Κιμά και Γραβιέρα
Ladle.png

Χωριάτικη Πίτα με Πράσα, Κιμά και Γραβιέρα

Υλικά

1 συσκευασία Φρέσκο Φύλλο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ KANAKI
750 γρ. πράσα
750 γρ. ξερά κρεμμύδια
600 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
5 αβγά
½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 κοφτό κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία - Βήματα

Καθαρίζετε και κόβετε τα πράσα και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο και σοτάρετε τον κιμά σε δυνατή φωτιά. Τον ανακατεύετε συνεχώς για να σπάσουν οι σβόλοι και να γίνει σπυρωτός. Μετά από λίγα λεπτά, προσθέτετε τα πράσα και τα κρεμμύδια, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το μείγμα για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και τα πράσα. Ανακατεύετε τακτικά και αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτετε ελάχιστο νερό για να μην κολλήσει. Όταν μαγειρευτεί το μείγμα του κιμά, το αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει από τα υγρά του και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια, ανακατεύετε σε ένα μπολ το μείγμα του κιμά με τη γραβιέρα, 4 αβγά, το γάλα ή την κρέμα γάλακτος και το μαϊντανό. Ακολουθώντας τις οδηγίες, συνθέτετε την πίτα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45-50 λεπτά στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου. Όταν ψηθεί η πίτα, την αφήνετε για 20 λεπτά να κρυώσει και τη σερβίρετε.

Για να φτιάξετε Πίτα σε ορθογώνιο ταψί:
Αλείφετε με ελαιόλαδο το εσωτερικό και τα τοιχώματα του ταψιού. Ανοίγετε τα φύλλα και στρώνετε τα μισά, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Αδειάζετε τη γέμιση, αφήνοντας τα μέσα φύλλα να προεξέχουν από το ταψί, και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα, αλείφοντας και αυτά ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
Τυλίξτε τις άκρες του φύλλου, που περισσεύουν γύρω-γύρω στρίβοντάς τες ελαφρά. Χαράζετε την επιφάνεια σε μερίδες, χτυπάτε 1 αβγό και αλείφετε με αυτό το τελευταίο φύλλο.

Μια συνταγή από την KANAKI.