shutterstock_723271342 27042021_edited.jpg

Κοινοποίηση

Ντοματόπιτα
Ladle.png

Ντοματόπιτα

Υλικά

1 συσκευασία ΧΟΝΤΡΟ Φύλλο ΓΙΑ ΠΙΤΕΣ KANAKI
½ φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Για τη γέμιση:
¼ φλ. ελαιόλαδο
2 κιλά ντομάτες ώριμες & σφιχτές (χωρίς φλούδα & υγρά)
3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή σε λεπτές φέτες)
2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι (καλαμποκάλευρο ή πίτουρο βρώμης)
1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 αβγά
2½ φλ. γάλα φρέσκο
1 κ.σ. κοφτή ρίγανη αποξηραμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
400 γρ. σκληρή φέτα σε τρίμματα
½ φλ. ελιές (ψιλοκομμένες)

Προετοιμασία - Βήματα

Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και τη ζεματίζουμε, δηλαδή τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″.
Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε πλασωτέ κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4-5΄, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά) και τον πελτέ.
Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αβγά, το γάλα και αλατοπιπερώνουμε.
Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει.
Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.

Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40x28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
Αδειάζουμε τη μισή γέμιση της ντοματόπιτας, πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας και τις μισές ελιές.
Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση.
Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, πεταχτά με τα δάχτυλα την επιφάνειά της.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ψήνουμε τη ντοματόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.

Μια συνταγή που μας εμπιστεύτηκε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ακολουθήσετε το link -->